
Enida har søkt om konsesjon for bygging av en 132 kV høyspentledning fra Kjelland til Kaupanes på Eigerøy. Prosjektet er avgjørende for å sikre økt kraftforsyning til Eigerøy og styrke forsyningssikkerheten for både Eigerøy og Egersund by.
Eksisterende nettkapasitet er begrenset, og med planlagte utvidelser av industriområdet vil behovet for stabil strømforsyning øke ytterligere. Den nye kraftledningen og transformatorstasjonen på Kaupanes vil bidra til å møte dette behovet og legge til rette for videre vekst og utvikling i regionen.
– Denne utbyggingen er avgjørende for å sikre en stabil og fremtidsrettet strømforsyning til både industri og husholdninger i regionen, sier Elin Svanes Hjørungnes, daglig leder i Enida.
Trasévalg basert på grundige vurderinger
Etter en innledende behandlingsfase hos NVE har saken nå gått videre i prosessen. NVE har gitt kommentarer til søknaden, og både Eigersund kommune og Statsforvalteren i Rogaland har kommet med innspill til trasévalget over Eigerøy. Basert på disse tilbakemeldingene har Enida nøye vurdert ulike alternativer og utarbeidet en ny trasé som tar hensyn til innspill fra fagmyndigheter og relevante instanser.
– Vi har hatt en omfattende prosess hvor vi har vurdert flere traséalternativer og tatt hensyn til innspill fra relevante fagmyndigheter. Det er viktig for oss å finne en løsning som ivaretar både behovet for økt forsyningssikkerhet og hensynet til omgivelsene. Derfor har vi brukt tid på å sikre et godt beslutningsgrunnlag, sier Svanes Hjørungnes.
Disse forholdene har blitt utredet og vektlagt: overordnet nettstruktur, naturmangfold, landskap, friluftsliv, kulturminner, grunneierforhold og martime forhold.
Om traseene
Begge alternativene har samme trase frem til de skiller lag på Skjelbred og møtes igjen ved den planlagte trafostasjonen på Kaupanes. Det er også gjort en mindre justering ved Fotlandsvatnet, hvor en ekstra mast er lagt til for å øke avstanden til fuglefredningsområdet.
- Alternativ 1.1 (vestlig): Dette er det opprinnelige alternativet som går gjennom et område med hovedsakelig urørt natur og ligger lenger vest for eksisterende bebyggelse enn alternativ 1.2. Traséen berører et mer natursensitivt område.
- Alternativ 1.2 (østlig): Nytt alternativ som er utarbeidet etter innspill fra NVE gjennom tidlig dialog med myndighetene. Dette alternativet følger en trasé nærmere eksisterende bebyggelse, men har mindre påvirkning på urørt natur. Faginstanser vurderer dette som et bedre alternativ.
Begge alternativene vil inngå i en revidert konsesjonssøknad, der Enida må vurdere om de skal opprettholde søknaden for den opprinnelige traseen på Eigerøy eller søke om det nye trasevalget, utarbeidet etter innspill fra NVE.
– Mest sannsynlig vil Enida prioritere alternativ 1.2, som er det nye trasevalget på bakgrunn av at det samsvarer med innspill fra relevante myndigheter og faginstanser. Trasévalget er basert på en helhetlig vurdering av tekniske, miljømessige og samfunnsmessige hensyn, sier Svanes Hjørungnes.
Videre prosess
Enida ønsker å sikre en løsning som både ivaretar behovet for økt forsyningssikkerhet og tar hensyn til faglige vurderinger.
Torsdag 6. mars ble det gjennomført et møte med berørte grunneiere.
– Enida behandler for tiden alle kommentarer og innspill og tar sikte på å sende inn en ny og oppdatert konsesjonssøknad i løpet av de kommende månedene. Vi ser frem til at søknaden blir tatt til behandling hos NVE, og vil samarbeide for å sikre at alle innspill blir vurdert og hørt. NVE vil gjennomføre offentlig høringsrunde og åpent folkemøte så snart de tar saken til behandling. Alle vil få mulighet til å bli hørt, og sammen med NVE vil Enida forsøke å finne den løsningen som ivaretar natur, mennesker og kraftbehov på best mulig måte, avslutter Elin Svanes Hjørungnes.